Anestezi Nedir?
Anestezinin üç türü var; genel, bölgesel ve lokal anestezi. Genel anestezide tüm vücut uyuşturuluyor ve hastanın bilinci kapanıyor. Vücudun belden aşağısını, kol ya da bacak gibi belli bir bölgesini uyuşturma işlemine ise bölgesel anestezi deniliyor. Bu yöntemde ise hastanın bilinci açık iken girişim yapılıyor.
Diş Hekimliğinde Kullanılan Anestezi Çeşitleri
- Lokal anestezi
- Genel anestezi
- Sedasyon
- Biliçli Sedasyon destekli lokal anestezi
Lokal Anestezi Nedir?
Diş tedavilerinde; lokal anestezi, doğrudan enjeksiyon yoluyla uygulanır. Gerekli görülürse; hastanın enjeksiyon acısını daha az hissetmesi için; diş etleri yüzeyine, jel ya da sprey biçiminde anestezikler sürülür. Diş hekimliğinde en sık kullanılan anestezi türüdür.
Diş Hekimliğinde Genel Anestezi Nedir?
Genel Anestezi̇ İle Di̇ş Tedavi̇si̇ Hangi̇ Durumlarda Terci̇h Edi̇li̇r?
- Hasta, konuşularak aşılamayacak derecede diş hekimi fobisine sahipse,
- Hekimin çalışmasına izin veremeyecek zihinsel engelli varsa,
- Bir seferde çok fazla işin yapılacağı çocuk ve yetişkin hasta ise,
- Hasta kan sulandırıcı ilaç kullanıyor ise,
- Lokal anestezinin yeterli gelmeyeceği büyük ameliyat yapılacaksa (Çene kırıkları, büyük kistler vs.)
- Çeşitli sağlık sorunları sebebiyle genel anestezi ile tedavinin daha uygun olduğu hastaysa,
- Lokal anestezi maddelerine alerjisi olan hasta ise,
- Uzun sürecek diş tedavisini, tek seansta bitirmek isteyen hastaların olduğu durumlarda genel anestezi tercih edilir.
Genel Anestezi ile Diş Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Bu durum genel anestezi yapılacak olan hastaya, hangi işlemin uygulayacağına göre değişiklik göstermektedir. Bir saat aralığı belirlemek gerekirse, genel anestezi ile diş tedavileri ortalama olarak 1-3 saat sürmektedir.
Di̇ş Heki̇mli̇ği̇nde Hangi̇ Durumlarda Genel Anestezi̇ Uygulanmaz?
Di̇ş Heki̇mli̇ği̇nde Genel Anestezi̇ni̇n Avantajları Nelerdir?
Diş tedavilerinde genel anestezi yardımı ile büyük operasyonlar, hasta konforu açısından çok daha rahat gerçekleşmektedir. Uzun süren ameliyatlarda operasyon bölgesi uyuşuk dahi olsa, uzun süre ağzın açık kalması sonucu, çene eklemlerinde ağrı meydana gelebilmektedir. Bu durum, hasta açısından rahatsızlık yaratmaktadır. Bu gibi problemler, genel anestezide hasta tam uyku halinde olduğu için gözlenmemektedir.
Sistemik problemi olan hastalarda meydana gelebilecek problemler, damar yolu açık olduğu için gerekli ilaçlar verilerek düzeltilebilmektedir.
Genel Anestezi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sedasyon Nedir?
Sedasyon yöntemi, genel bir anestezi olmamakla birlikte hastaya burun yoluyla verilen Azot Protoksit ve Oksijen gazının hastayı tam olarak uyutmadan her türlü konuşmaya cevap verebilecek durumda tedaviye hazır halde bırakan, korkusuz ve endişesiz bir yöntemdir. Sedasyon işlemine başlamadan önce hastanın tansiyonu ve oksijen seviyesini kontrol eden bir cihaz bağlanarak hasta izlemeye alınır. Cihaz ayarlandıktan sonra hastanın burnuna takılan özel bir aparat yardımıyla sedasyon işlemi başlar. Mide bulantısı gibi sorunları da ortadan kaldıran sedasyon yönteminde doktorun hastayla olan diyaloğu tedavi boyunca devam ediyor. Tedavi süresince bilinci açık olan hasta ağzını açması gibi basit istekleri rahatlıkla yerine getirebilecek durumdadır.
Sedasyon ve Genel Anestezi Arasındaki Fark Nedir?
Sedasyon işleminde hasta normal nefes almaya devam etmekte ve verilen komutları az da olsa yerine getirebilmektedir. Ancak genel anestezi de, solunum entübasyon ile sağlanır. Entübasyon; solunum yolunun güvenliğinin bozulma riskinin oluşması durumunda, hastanın hava yolunun korunması için özel aparatlar yardımıyla nefes almasının sağlanması işlemidir.