fbpx
Aesthetic Dental Implantologie Clinic
İmplant Ankara

Diş Dolgusu

Gösterim: 29740

Ankara Diş Dolgu Fiyatları

Dolgu Nasıl Yapılır?

Günümüzde kullanılan dolgu maddelerinin çoğu sadece dişe tutunur, yapışmaz. Bu nedenle diş hekimleri dolgu yaparken bazı tutucu önlemler alırlar. Bu önlemler özel tutucu oyukların hazırlanmasıyla mümkün olur. Dolgu yaparken ana kural olarak iyi bir kavite (oyuk) hazırlanır; ve dişe  yapılacak dolguyla çürümeden önceki doğal biçimi tekrar verilmeye çalışılır.

Çürüme İhtimali Olan Bölgelere Dolgu Yaptırarak Çürükten Korunabilir miyiz?

Hayır. Sağlam bir organı çürüyecek diye kopartıp almak mümkün değildir. Diş korumada en etkin önlemin dişleri fırçalamakla alınacağını tekrar hatırlatalım. (Bakınız: Diş Fırçalama)

Hangi Dolgu Maddeleri Seçilir?

Dolgu maddesini seçerken diş hekimleri maddenin arka dişlerde çiğneme basıncına dayanabilmesini; ön dişlerde mümkün olduğunca fark edilmemesini; dişe ve diş özüne zarar vermemesini göz önüne alırlar. Şimdi sizlere birkaç tip dolgu maddesi hakkında bilgi vermek istiyoruz:

 

1. Kompozit Estetik Dolgular

Kompozit dolgularda dolgu maddesi olarak kompozit reçine kullanılırlar. Bu madde diş renginde olabilen estetik bir dolgu maddesidir. İlk zamanlarda amalgam dolgu kadar dirençli olmadıkları için sadece ön dişlerde kullanılmışlardır. Günümüzde ise kompozit reçineler göstermiş olduğu ilerleme sayesinde tüm dişlere uygulanabilen en popüler dolgu maddesi olmuştur.

 

Kompozit Diş Dolguları Nasıl Yapılır?

Kompozit dolgu uygulamalarında çürükler temizlenerek ışınla dolgu yapılır. Bağlanan yüzeyi arttırmak için bizotaj uygulanır. Bonding işlemi uygulanarak diş ve kompozit dolgu birbirine sabitlenir. Işınla sertleştirme işlemi yapıldıktan sonra diş üzeri cilalanır. Dişlerde meydana gelen çürüklerde en aktif çözüm olarak kullanılır. Dolgunun uygun olmadığı durumlarda estetik kaplamalar söz konusu olmaktadır. (Bakınız: Zirkonyum Diş Kaplama)

 

Kompozit Diş Dolgu Tedavisinin Avantajları

Siyah dolguların oluşturduğu görünüm kaygılarından sizleri kurtaran estetik dolgular, dayanıklı olmaları yönünden de yıllarca kırılmadan ya da kopmadan kullanılıyorlar. Ayrıca estetik diş dolgusu avantajları:

  • Estetik dolgular dişle aynı renkte olması nedeniyle dışarıdan bakıldığında anlaşılmazlar.
  • Doğal ve estetik görünürler.
  • Estetik diş dolgusu hemen her yaştan hastaya uygulanabilir.
  • Kompozit dolgu ve porselen dolgu herhangi bir alerjik reaksiyona neden olmamaktadır.
  • Estetik dolgular sıcak ve soğuk hassasiyeti yaratmazlar.
  • Ağız dokularıyla tam uyumludur.
  • Uzun yıllar aynı dayanıklılıkta ve fonksiyonlarda kullanılırlar.

Diş rengine ve dokusuna uygun olan estetik dolgular, hızlıca uygulanır ve yıllarca kullanılırlar.

 

Kompozit ve Amalgam Dolgu Farkı

Kompozit ve Amalgam Dolgu Arasındaki Fark!

 

Kompozit Diş Dolgu Fiyatları

Estetik dolgu fiyatları amalgam diş dolgusu fiyatları ile karşılaştırıldığında daha yüksektir. Diş dolgu fiyatları kullanılan malzemeye göre değişeceği için kompozit ya da porselen dolgu seçimini bütçenize göre yapabilirsiniz. Ayrıca dolgu yapılacak diş sayısına, dişlerdeki deformasyonun boyutuna ve ağız sağlığı için gerekli uygulamalara göre estetik dolgu fiyatları açısından farklılık göreceğinizi unutmayın. Bir dişe yapılacak kompozit dolgu tedavisi yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Kulanım süresi ise özeninize bağlı olarak 5-10 yıl arasında değişmektedir.

 

2. Inlay / Onlay Dolgular (Porselen Dolgu)

Inlay / Onlay restorasyonlar, büyük dolgu gerektiren ya da kanal tedavisi yapılan dişlerin restorasyonu için laboratuvarda hazırlanan estetik dolgulardır. Inlay ve onlayler porselen ve ya fiberle güçlendirilmiş kompozit materyalden yapılır. Kullanılacak materyal tercihi temastaki diğer dişlerin doğal, kompozit veya porselen olmasına göre belirlenir.

 

Inlay / Onlay Restorasyonlar Neden Tercih Edilir?

Yapım aşamasında dişte daha az madde kaybı gerektirmesi en önemli tercih sebebidir. Dişin sadece çürük dokusu temizlenir ve sonra dişin ölçüsü alınır. Daha sonra laboratuvarda hazırlanan porselen ya da kompozit inlay / onlay dolgular dişlere adhesive sistemler ile yapıştırılır. Bu yöntemin diş ve diş eti sağlığı açısından birçok avantajı bulunmaktadır. (Bakınız: Diş Eti Hastalıkları)

 

Inlay / Onlay Restorasyonların Avantajları Nelerdir?

  • Bu dolgu türünde porselen kullanılmasından dolayı diş rengi açısından son derece estetik ve doğaldır.
  • Aşınmalara ve çiğneme basınçlarına daha dayanıklıdır. Isırma kuvvetinden meydana gelen kırılmaları da önlemektedir.
  • Laboratuvarda model üzerinde hazırlanan bir dolgu olduğu için diş ve diş eti uyumu sorunsuzdur.
  • Kenar sızıntısı ve yeni çürük oluşma riski minimumdur
  • Diş-restorasyon uyumu çok hassastır
  • Inlay ve Onlay dolgular doğal diş yapınızı olabildiğince fazla koruyan konservatif bir tedavidir. Dişlerin uygun olduğu durumlarda, kron yerine inlay ve onlayler tercih edilmelidir.

 

3. Amalgam Dolgular (Metal Dolgular)

Çok dayanıklı ve ekonomik bir dolgu maddesidir; fakat görünümü estetik değildir. İçinde % 70 gümüş, % 23 kalay, az miktarda bakır ve çinkodan oluşan tozun cıva ile karıştırılmasıyla hazırlanır. Karışım diş hekimi tarafından hazırlanan oyuğa yığılır ve dolgu birkaç saatte sertleşir. Özellikle azı dişleri için yoğun olarak kullanılmıştır. Ancak günümüzde kullanımı yok denecek kadar azdır. Yerini kompozit dolgulara bırakmıştır.